De metaverse komt eraan... maar wat is dat nou precies? En hoe ontdek je de wereld van VR op je gemak? Beschouw dit als een beginnershandleiding.
Wat is de metaverse nou precies?
Het begrip 'metaverse' werd voor het eerst genoemd door sciencefictionschrijver Neal Stephenson in zijn boek Snow Crash uit 1992. De metaverse is een enorm en complex concept, maar in wezen is dit een netwerk van onderling verbonden virtuele 3D-werelden.
Het internet kun je zien als één virtuele wereld, terwijl de metaverse een verzameling is van dimensies die je kunt betreden en ontdekken.
Waarom hebben we het dan nu pas over de metaverse als dit begrip begin jaren 90 al bedacht werd? Zoals je waarschijnlijk wel gehoord hebt, heeft Facebook zijn naam onlangs veranderd in Meta en is het van plan om 10 miljard dollar te steken in de ontwikkeling van metaverse-gerelateerde technologie. Tegelijkertijd kondigde Microsoft aan dat het Activision Blizzard, een van de grootste videogamebedrijven te wereld, voor maar liefst 68,7 miljard dollar overgenomen heeft.
De toekomst ligt blijkbaar in de metaverse en de grote spelers van Silicon Valley zetten daar veel geld op in.
Wat heeft VR-technologie met de metaverse te maken?
De metaverse is een netwerk van aaneengeschakelde virtuele werelden en wij mensen hebben een manier nodig om dit te verkennen. Dat is waar VR om de hoek komt kijken.
Virtual reality (VR) is een computergegenereerde omgeving die objecten en ervaringen dusdanig simuleert, dat ze opmerkelijk echt lijken. Enkele van de meest voorkomende toepassingen van virtual reality zijn entertainment (videogames), onderwijs (virtuele trainingsprogramma's) en handel.
Om toegang te krijgen tot deze virtuele omgevingen hebben we VR-technologie nodig. Met virtual reality-headsets, -helmen of -brillen kunnen we een virtuele wereld ervaren: zo realistisch dat we het gevoel hebben dat we er ook daadwerkelijk in zitten.
Aan de slag met VR-technologie
Als je de wereld van VR graag wilt ontdekken, zijn hier 3 tips om jou op weg te helpen.
1) Kies voor een op zichzelf staande (standalone) VR-headset
Standalone VR-headsets maken draadloos verbinding met het internet, waardoor er geen andere andere apparatuur nodig is. Standalone VR-technologie, zoals de Oculus Quest 2, biedt veel meer flexibiliteit en is doorgaans goedkoper. Dit toestel is dus perfect om als nieuwkomer mee te beginnen.
2) Bekijk de specificaties
Wanneer jij je in VR verdiept, is het belangrijk dat je bekend bent met bepaalde technische feiten. Onderzoek dingen als:
Resolutie per oog (het aantal pixels dat een VR-headset kan weergeven). Voor een eersteklas ervaring heb je tussen de 1700 × 1440 per oog en 1832 × 1920 per oog nodig.
Gezichtsveld (Field of view, FOV): het bereik dat zichtbaar is wanneer je de headset draagt. Wij raden een gezichtsveld aan van tussen de 100 en 110 graden.
Verversingssnelheid: hoe snel jouw headset beelden kan weergeven, gemeten in frames per seconde (fps). Streef naar 90 fps en meer.
3) Houd rekening met je omgeving
Waar en waarvoor ga je de VR-headset gebruiken? Als het voor jouw virtuele ervaring nodig is om te bewegen, zorg er dan voor dat je genoeg ruimte hebt om dit veilig te doen zonder ergens tegen aan te botsen.
De Oculus Quest 2 van dichtbij bekeken
De Oculus Quest 2 wordt vaak aangeprezen als één van de beste headsets die er verkocht worden, maar maakt de Oculus Quest 2 het waar in 2022? Laten we eens kijken.
Specificaties van de Oculus Quest 2
De Oculus Quest 2 is een lichte, comfortabele headset voor meeslepende VR. De headset weegt slechts 0,5 kg, is voorzien van geïntegreerde audio, 2 Oculus touch-controllers en een enkel snel schakelend LCD-scherm, en levert 1832 × 1920 pixels per oog. Het belangrijkste is dat de Oculus Quest 2 werkt als een standalone apparaat, waardoor het ideaal is voor beginners. Bekijk hier alle technische specificaties van de Oculus Quest 2.
Omdat het een standalone apparaat is, vraag jij je misschien af: heeft de Oculus 2 wifi nodig? Het antwoord is ja: de Oculus Quest 2 heeft een wifi-verbinding nodig om de meeste functies en inhoud te kunnen gebruiken.
Hoe lang kun je met deze headset ononderbroken gamen, voordat deze opgeladen moet worden? De oplaadtijd van de Oculus Quest 2 ligt tussen de 2 en 2,5 uur (van leeg naar vol). De batterijduur van de Oculus Quest 2 ligt tussen de 2 en 3 uur.
Oculus Quest 2 vs. andere virtual reality-brillen
Wil je de Oculus Quest 2 vergelijken met andere virtual reality-brillen? Deze vergelijkingstabel helpt jou daarbij.
Resolutie per oog: 1832 x 1920
Max. schermverversingssnelheid/Hz: 72
Gezichtsveld/graden: n.v.t.
Resolutie per oog: 1280 x 1440
Max. schermverversingssnelheid/Hz: 80
Gezichtsveld/graden: 110
Resolutie per oog: 1080 x 1200
Max. schermverversingssnelheid/Hz: 90
Gezichtsveld/graden: 110
Al met al is de Oculus Quest 2 een beginnersvriendelijke VR-headset die een eersteklas virtual reality-ervaring biedt. Als je de Oculus Quest 2 nog niet wilt kopen, dan kun je deze op maandbasis huren voor slechts € 24,90 per maand. Wat je ook besluit, er staat je een spannende metaverse te wachten...